pieczenie 22.01.2022

ciasto z tuńczykiem, pomidorami i bazylią

50 min
4 porcje
Ciasto z tuńczykiem, pomidorami i bazylią
vaaseenaa, stock.adobe.com
0

To ciasto z najcieńszą warstwą ciasta i skórką serową jest ulubioną ucztą całej mojej rodziny. Tuńczyk, pomidory i bazylia to połączenie korzystne dla obu stron, a przygotowanie jest znacznie łatwiejsze niż na pierwszy rzut oka.

Składniki

do testu:
  • masło - 150 g
  • mąka - 250 g
  • woda (lodowa) – 4 art.
  • sól - 0.5 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj masło z mąką na okruchy, dodaj sól i wodę i szybko zagniataj ciasto.

Uformuj kulkę, rozwałkuj ją cienko w kształt i zrób małe boki.

Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez 7-10 minut w 200 stopniach. Aby się nie wzdrygnął, możesz przykryć go pergaminem i przykryć suchym groszkiem.

Zmiel składniki nadzienia.

Podsmaż cebulę na złoty kolor i dodaj do niej pomidory. Po kilku minutach dodaj posiekane oliwki i posiekaną bazylię.

Dusić nadzienie jeszcze trochę i lekko ostudzić. Połóż go na cieście.

Ubij jajko ze śmietaną, dopraw do smaku i polej ciasto.

Przykryj wszystko równomierną warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 200 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy