
To ciasto z najcieńszą warstwą ciasta i skórką serową jest ulubioną ucztą całej mojej rodziny. Tuńczyk, pomidory i bazylia to połączenie korzystne dla obu stron, a przygotowanie jest znacznie łatwiejsze niż na pierwszy rzut oka.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj masło z mąką na okruchy, dodaj sól i wodę i szybko zagniataj ciasto.
Uformuj kulkę, rozwałkuj ją cienko w kształt i zrób małe boki.
Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez 7-10 minut w 200 stopniach. Aby się nie wzdrygnął, możesz przykryć go pergaminem i przykryć suchym groszkiem.
Zmiel składniki nadzienia.
Podsmaż cebulę na złoty kolor i dodaj do niej pomidory. Po kilku minutach dodaj posiekane oliwki i posiekaną bazylię.
Dusić nadzienie jeszcze trochę i lekko ostudzić. Połóż go na cieście.
Ubij jajko ze śmietaną, dopraw do smaku i polej ciasto.
Przykryj wszystko równomierną warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 200 stopniach.