pieczenie 11.02.2022

chleb dyniowy w piekarniku

2 godz. 0 min.
4 porcje
Chleb dyniowy w piekarniku
Teri, stock.adobe.com
0

Przez długi czas wydawało mi się, że pieczenie chleba to dla wybranych Sztuka przytłaczająca. Ale w rzeczywistości wszystko jest znacznie prostsze, zwłaszcza ze sprawdzonymi przepisami. Dzielę się moją wersją niezwykłego chleba dyniowego, który na pewno każdy będzie miał!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój dynię w kostkę, gotuj do miękkości przez około 20 minut i zmiksuj blenderem na puree.

Bezpośrednio w gorącym puree dodaj wodę, cukier i drożdże. Tam-sól i kilka łyżek mąki pszennej i wymieszaj.

Następnie dodaj olej roślinny, ugniataj i powoli wprowadzaj pozostałą mąkę.

Zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Włóż do dużej miski, przykryj folią i pozostaw do ogrzania na godzinę.

Zagnieść ponownie i podzielić na kilka części – w zależności od wielkości bochenka.

Uformuj Bochenek ręcznie lub użyj gotowej formy, takiej jak moja. Pozostaw ciasto na kolejne 20 minut pod ręcznikiem.

Piecz chleb w piekarniku najpierw przez 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie przez kolejne 15 w temperaturze 180. Lub 35-40 minut tylko w 180 stopniach. Czas może się różnić w zależności od wielkości bochenka.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy