Przez długi czas wydawało mi się, że pieczenie chleba to dla wybranych Sztuka przytłaczająca. Ale w rzeczywistości wszystko jest znacznie prostsze, zwłaszcza ze sprawdzonymi przepisami. Dzielę się moją wersją niezwykłego chleba dyniowego, który na pewno każdy będzie miał!
Składniki
- Dynia - 300 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 140 ml
- Olej roślinny - 30 ml
- mąka (pszenna) – 400 g
- mąka żytnia - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w kostkę, gotuj do miękkości przez około 20 minut i zmiksuj blenderem na puree.
Bezpośrednio w gorącym puree dodaj wodę, cukier i drożdże. Tam-sól i kilka łyżek mąki pszennej i wymieszaj.
Następnie dodaj olej roślinny, ugniataj i powoli wprowadzaj pozostałą mąkę.
Zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Włóż do dużej miski, przykryj folią i pozostaw do ogrzania na godzinę.
Zagnieść ponownie i podzielić na kilka części – w zależności od wielkości bochenka.
Uformuj Bochenek ręcznie lub użyj gotowej formy, takiej jak moja. Pozostaw ciasto na kolejne 20 minut pod ręcznikiem.
Piecz chleb w piekarniku najpierw przez 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie przez kolejne 15 w temperaturze 180. Lub 35-40 minut tylko w 180 stopniach. Czas może się różnić w zależności od wielkości bochenka.