Nie chcesz ponownie włączyć piekarnika? Możesz ugotować pyszną Charlotte jabłkową na patelni. Ważne jest, aby ciasto równomiernie się rozgrzało, dlatego patelni należy używać tylko ciężkiej, z grubym dnem i bokami.
Składniki
- jabłka - 300 g
- mąka - 130 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 1 szkło
- esencja waniliowa - 1 kropla
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 0,5 łyżeczka
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj esencję waniliową i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Posmaruj patelnię masłem i ułóż jabłka.
Przykryj równomiernie ciastem, przykryj szczelnie i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
Za pomocą dwóch łopatek ostrożnie odwróć Charlotte. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy