mały dżem śliwkowy z pestką

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z małej śliwki z kością
Irina Schmidt, stock.adobe.com
0

Chociaż mała śliwka w smaku nie jest gorsza od dużej, praca z nią jest znacznie trudniejsza. I po prostu jest, ponieważ kości są dość trudne do oddzielenia. Ale mam już gotowe rozwiązanie! Ten mały dżem śliwkowy z kością jest przygotowywany tak łatwo, jak to możliwe i cieszy całą rodzinę.

Składniki

  • śliwki (małe) – 1 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 800 g
  • cynamon - 1 różdżka
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.

Dodaj do niego drobną śliwkę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i ostudź.

Ponownie zagotuj dżem, dodaj cynamon i gotuj przez kolejne 15 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy