W szczycie sezonu grzybowego zbiory czasami imponują skalą. I musisz pilnie zdecydować, co z tym zrobić – wysuszyć, zamrozić lub marynować. Dzisiaj powiem Ci, jak najlepiej gotować marynowane kurki na zimę-z octem i przyprawami.
Składniki
- kurki - 600 g
- woda - 500 ml
- ocet - 1 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
- cynamon - 0.5 łyżeczka
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj kurki i gotuj przez 15 minut we wrzącej wodzie.
Wrzuć je do durszlaka.
Zagotuj 500 ml wody z cukrem, solą i przyprawami.
Wlej ocet, zanurz kurki we wrzącej marynacie i gotuj przez kolejne 15 minut.
Zwiń je w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy