Pomidory w puszkach w pomidorach to wyjątkowy kęs. Wydawałoby się, że olej maślany... ale jeśli dasz mu szansę, okazuje się, że jest to bardzo opłacalna rzecz - Tutaj masz sok pomidorowy i niezależną przekąskę z pomidorów w puszkach. Spróbujemy ugotować?
Składniki
- pomidory (odmiany śmietany) – 1,2 kg
- pomidory (dla soku) – 2 kg
- czosnek - 4 ząbki
- Goździk - 6 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 16 szt.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, lekko osusz. Przełóż owoce przeznaczone do wyciskania soku przez sokowirówkę, po usunięciu środka.
Wlej sok pomidorowy do miski do gotowania, dodaj sól, oba rodzaje pieprzu i goździki, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut, pamiętając o usunięciu piany.
Obierz czosnek i grubo posiekaj. Opłucz pomidory odmiany "śmietana", Wytnij środek ostrym nożem. Jeśli owoce są duże, pokrój je na pół lub na 4 części.
W przygotowanych sterylnych słoikach umieść czosnek na dnie. Napełnij słoiki pomidorami "na szyi".
Napełnij słoiki pomidorów do góry wrzącą wodą, przykryj sterylnymi pokrywkami i odstaw na 10-15 minut.
Następnie odcedź wodę i zalej pomidory w słoikach wrzącym sokiem pomidorowym. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj obrabiany przedmiot zimą w chłodnym, ciemnym miejscu.