W przeciwieństwie do czerwonych, zielone pomidory są zwykle twardsze i bardziej sprężyste. Dlatego można je bezpiecznie konserwować w plasterkach i nie martw się, że rozpadną się w gorącej solance. Wspaniała przekąska na co dzień lub na wakacje!
Składniki
- zielone pomidory - 2 kg
- woda - 1 L
- cukier - 1.5 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 1 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 4 kawałki
- liście porzeczki - 4 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory w kliny i ułóż w sterylnych słoikach z liśćmi, papryką i ząbkami czosnku.
Zagotuj wodę z cukrem i solą, zalej pomidory i odstaw na 10 minut pod przykryciem.
Odcedź solankę, ponownie zagotuj, dodaj ocet i ponownie zalej pomidory.
Zwiń słoiki pokrywkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy