Mówiąc o niezwykłych półfabrykatach, chciałbym zwrócić uwagę na suszone śliwki z czosnkiem. Pikantna i oryginalna przekąska odpowiednio ozdobi świąteczny stół. Będzie dobry i tak na co dzień-do mięsa, ziemniaków lub innych potraw.
Składniki
- śliwki (śliwka) – 1 kg
- czosnek - 10 ząbki
- Goździk - 4 Bud
- cukier - 1.5 art.
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - 0.5 łyżeczka
- ocet - 50 ml
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie usuń pestki ze śliwek i zamiast każdego z nich włóż ząbek czosnku.
Włóż śliwkę, pieprz i goździki do sterylnego słoika.
Zagotuj wodę z cukrem i solą, zalej śliwkę i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
Odcedź marynatę, ponownie zagotuj, wlej ocet i zalej śliwkę. Zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy