Jeśli szukasz niezwykłych preparatów na zimę, aby zadowolić siebie i bliskich kulinarnymi eksperymentami - ten przepis jest dla ciebie. Dżem z rabarbaru i płatków róży - o wiele bardziej niezwykły? Oczywiście istnieją subtelności gotowania i opowiem o nich dalej.
Składniki
- płatki róż - 600 g
- rabarbar - 200 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- cukier - 750 g
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść, posortuj, opłucz i osusz płatki róż.
Drobno posiekaj rabarbar.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj przez 5 minut.
Dodaj rabarbar do syropu i stopniowo dodawaj płatki.
Kontynuuj gotowanie wszystkiego na małym ogniu przez około godzinę, mieszając.
Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy