Gdyby trzeba było zrobić szczyt oryginalnych półfabrykatów, na pewno dostałby się do niego dżem z borówki brusznicy z marchewką. Założę się, że nadal nie próbowałeś gotować takiego przepisu. I na próżno, bo okazuje się smaczne, oryginalne i świeże.
Składniki
- borówka brusznica - 2 kg
- marchew - 1 kg
- cukier - 2 kg
- cytryna - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj lub posiekaj marchewki w dowolny dogodny sposób, przykryj połową cukru i odstaw na godzinę.
Doprowadź do wrzenia, gotuj przez kilka minut i pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć.
Powtórz poprzedni etap.
Dodaj borówki, sok z cytryny i pozostały cukier do marchwi.
Ponownie zagotuj dżem, gotuj przez 20 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy