lecho z bakłażanem, pomidorem i papryką na zimę

35 min
12 porcji
Lecho z bakłażanem, pomidorami i papryką na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Jeśli zajmujesz się preparatami warzywnymi, polecam wypróbowanie przepisu lecho z bakłażanem, pomidorami i papryką. Można go dodawać do zup, shakshuki, gulaszu i po prostu podawać z białym chlebem. Będziesz zachwycony tym cudownym daniem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany na małe kawałki i zalej osoloną wodą przez 20 minut.

Obierz cebulę i paprykę, posiekaj.

Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Połącz sok pomidorowy, przyprawy, cukier, sól i smaż. Przykryj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj bakłażana, paprykę, marchewkę, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj ocet, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.

Rozłóż gorące lecho w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy