Jeśli zajmujesz się preparatami warzywnymi, polecam wypróbowanie przepisu lecho z bakłażanem, pomidorami i papryką. Można go dodawać do zup, shakshuki, gulaszu i po prostu podawać z białym chlebem. Będziesz zachwycony tym cudownym daniem!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany na małe kawałki i zalej osoloną wodą przez 20 minut.
Obierz cebulę i paprykę, posiekaj.
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Połącz sok pomidorowy, przyprawy, cukier, sól i smaż. Przykryj i gotuj przez 10 minut.
Dodaj bakłażana, paprykę, marchewkę, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj ocet, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.
Rozłóż gorące lecho w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy