Konfitura z agrestu

1 godz. 20 min.
3 puszki po 0,4 l
Konfitura z agrestu
Olena Rudo, stock.adobe.com
0

Konfitura z agrestu-ulubiona jagodowa uczta dla dzieci i dorosłych! Jego delikatna konsystencja, smak i aromat nie pozostawiają obojętnym miłośników słodyczy! Konfitura po prostu rozpływa się w ustach! Podawaj smakołyk do naleśników, naleśników, serników lub płatków owsianych.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • woda - 450 ml
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 30 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, odetnij ogony, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.

Umieść jagody w garnku do gotowania, dodaj wodę i sok z cytryny. Na dużym ogniu doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować, mieszając, przez 15 minut.

Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zwiększ ogień do wysokiej i przy dużym gotowaniu, ciągle mieszając, aby się nie przypalić, gotuj do miękkości. Możesz sprawdzić gotowość, upuszczając niewielką ilość przysmaku na talerz: jeśli kropla się nie rozprzestrzeni, konfitura jest gotowa.

Wlać wrzącą konfiturę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć i wysłać do sterylizacji w garnku z wodą. Po sterylizacji słoiki schłodzić w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy