Konfitura z agrestu-ulubiona jagodowa uczta dla dzieci i dorosłych! Jego delikatna konsystencja, smak i aromat nie pozostawiają obojętnym miłośników słodyczy! Konfitura po prostu rozpływa się w ustach! Podawaj smakołyk do naleśników, naleśników, serników lub płatków owsianych.
Składniki
- agrest - 1 kg
- woda - 450 ml
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, odetnij ogony, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.
Umieść jagody w garnku do gotowania, dodaj wodę i sok z cytryny. Na dużym ogniu doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować, mieszając, przez 15 minut.
Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zwiększ ogień do wysokiej i przy dużym gotowaniu, ciągle mieszając, aby się nie przypalić, gotuj do miękkości. Możesz sprawdzić gotowość, upuszczając niewielką ilość przysmaku na talerz: jeśli kropla się nie rozprzestrzeni, konfitura jest gotowa.
Wlać wrzącą konfiturę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć i wysłać do sterylizacji w garnku z wodą. Po sterylizacji słoiki schłodzić w temperaturze pokojowej.