Nie lekceważ śliwki wiśniowej. Możesz z niego ugotować wiele pyszności na zimę. Dzisiaj skupimy się bardziej na galaretce ze śliwki wiśniowej. Po dodaniu pektyny szybko gęstnieje, więc nie musisz jej gotować przez wiele godzin.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- pektyna - 25 g
- sok z cytryny - 100 ml
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj śliwkę wiśniową i włóż do rondla z wodą.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Miękkie owoce przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki i skórki.
Powstałe puree przełożyć na patelnię, wymieszać z 1,4 kg cukru, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj sok z cytryny i pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem.
Gotuj wszystko razem przez 5 minut, włóż do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy