galaretka ze śliwki wiśniowej

35 min
10 porcji
Galaretka ze śliwki wiśniowej
Oksana łaźnia, stock.adobe.com
0

Nie lekceważ śliwki wiśniowej. Możesz z niego ugotować wiele pyszności na zimę. Dzisiaj skupimy się bardziej na galaretce ze śliwki wiśniowej. Po dodaniu pektyny szybko gęstnieje, więc nie musisz jej gotować przez wiele godzin.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj śliwkę wiśniową i włóż do rondla z wodą.

Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Miękkie owoce przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki i skórki.

Powstałe puree przełożyć na patelnię, wymieszać z 1,4 kg cukru, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj sok z cytryny i pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem.

Gotuj wszystko razem przez 5 minut, włóż do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy