dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

45 min
4 porcje
Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi
Olga Kriger, stock.adobe.com
0

Kuchnia gruzińska od dawna udowodniła, jak dobrze śliwka łączy się z orzechami włoskimi w różnych potrawach. Na przykład w takim dżemie śliwkowym. A jak najlepiej go ugotować, aby był w pełni ugotowany, powiem ci dalej w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki, pokrój losowo, przykryj cukrem i odstaw na kilka godzin.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Zmiel blenderem lub zmiel przez sito.

Dodaj posiekane orzechy włoskie i gotuj dżem przez kolejne pół godziny.

Zwiń go na zimę w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy