galaretka jagodowa

15 min
5 porcji
Galaretka z jagód
Olena Rudo, stock.adobe.com
0

Do tego przepisu możesz użyć nawet zmiętych, dojrzałych i mrożonych jagód. Podczas gotowania są mielone przez sito i zamieniane w jednorodną masę. Galaretka jagodowa jest przechowywana w lodówce lub chłodnej spiżarni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody i opłucz je pod bieżącą wodą.

Wlej jagody do rondla z wodą i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

Wybierz jagody łyżką cedzakową, ostudź i przetrzyj przez sito. W tym celu wygodnie jest użyć drewnianej łyżki.

Wyjmij szklankę pozostałego wywaru, ostudź, wlej żelatynę i odstaw na 10 minut.

Wymieszaj puree jagodowe z cukrem i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.

Dodaj żelatynę i sok z cytryny. Wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Rozłóż gorącą galaretkę w czystych, suchych słoikach, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy