Do tego przepisu możesz użyć nawet zmiętych, dojrzałych i mrożonych jagód. Podczas gotowania są mielone przez sito i zamieniane w jednorodną masę. Galaretka jagodowa jest przechowywana w lodówce lub chłodnej spiżarni.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody i opłucz je pod bieżącą wodą.
Wlej jagody do rondla z wodą i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Wybierz jagody łyżką cedzakową, ostudź i przetrzyj przez sito. W tym celu wygodnie jest użyć drewnianej łyżki.
Wyjmij szklankę pozostałego wywaru, ostudź, wlej żelatynę i odstaw na 10 minut.
Wymieszaj puree jagodowe z cukrem i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.
Dodaj żelatynę i sok z cytryny. Wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Rozłóż gorącą galaretkę w czystych, suchych słoikach, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.