Często ciernie są niezasłużenie pozbawione uwagi, rozpraszane przez inne owoce i jagody. Niemniej jednak nie ma nic do porównania z cierpkim, kwaśnym smakiem. Proponuję naprawić sytuację i przygotować dżem z cierni-pięć minut.
Składniki
- turn - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Tarnina dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Za pomocą noża usuń pestki.
Włóż tarninę do rondla, przykryj cukrem i pozostaw na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Umieść patelnię na małym ogniu, gotuj przez 7 minut po ugotowaniu i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin.
Ponownie podpal patelnię i gotuj przez 7 minut. Włóż do przygotowanego pojemnika, zamknij pokrywki i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy