Możesz nawet zrobić pyszne rogaliki ze świeżymi jagodami. Jagody należy zmielić w blenderze, wymieszać z cukrem i skrobią. Dzięki ostatniemu składnikowi masa stanie się gęsta i nie wypłynie podczas pieczenia. Dzielę się prostym przepisem.
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- Borówka - 300 g
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- cukier - 2 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Umyj jagody i dokładnie osusz.
Zmiel jagody w blenderze. Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i pokrój w identyczne trójkąty.
Połóż trochę masy jagodowej na szerokiej krawędzi półfabrykatów.
Wsuń krawędzie do środka, aby nadzienie nie wyciekło i zwiń luźne bułki.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż rogaliki, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca między nimi.
Jajko wstrząśnij widelcem i posmaruj rogaliki silikonową szczotką.
Piecz przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni, a następnie zmniejsz do 180 stopni i gotuj przez kolejne 10 minut.