Jeśli masz trochę wolnego czasu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Bujne placki drożdżowe są przygotowywane po prostu, zawsze okazują się smaczne i piękne. Uwielbiam podawać je z sosem czosnkowym, serowym lub kwaśnym.
Składniki
- mąka - 350 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- młoda cukinia - 300 g
- mleko - 150 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- olej roślinny (do smażenia) – 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłe mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odłóż na 10 minut w ciepłe miejsce.
Obierz i zetrzyj cukinię.
Połącz cukinię, sól, mielony pieprz, jajka, ciasto i pozostałą mąkę.
Łyżką małe wyspy ciasta na rozgrzaną do czerwoności patelnię z masłem. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Ułóż gotowe placki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy