Raz z wizytą spróbowałem śledzia pod futrem z awokado. Okazało się, że owoc idealnie komponuje się z resztą składników sałatki. Aby wybrać dojrzałe awokado, naciśnij palcami skórkę. Powinien łatwo ulec i przywrócić kształt.
Składniki
- śledź (gotowy filet) – 300 g
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- awokado (Dojrzałe) – 1 rzecz
- majonez - 180 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- ostra czerwona papryka (płatki) – 0,5 łyżeczka
- rozmaryn (do dekoracji) – kilka gałązek
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śledzie i cebulę. Zetrzyj gotowane warzywa. Awokado obrać, posiekać i skropić sokiem z cytryny.
Ułóż na talerzu warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Sól i posmaruj majonezem.
Dodaj warstwę awokado i posyp płatkami pieprzu.
Ułóż marchewki zmieszane z majonezem i przykryj burakami.
Udekoruj sałatkę majonezowymi wzorami i pachnącym rozmarynem. Włóż gotowe danie do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy