pomidory z jabłkami na zimę

40 min
2 puszki po 1 L
Pomidory z jabłkami na zimę
ALLA, stock.adobe.com
0

Późne lato i wczesna jesień to czas zbierania późnych odmian pomidorów i zbierania ich na zimę. Dziś chcę zaoferować ciekawy przepis na pomidory w puszkach z jabłkami. Okazuje się bardzo smaczny i aromatyczny. Radzę wybrać małe gęste pomidory.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść gałązkę koperku i pietruszki na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików, napełnij słoiki pomidorami do połowy.

Jabłka opłucz, usuń rdzenie, pokrój na kawałki.

Umieść plasterki jabłka w słoikach z pomidorami, w razie potrzeby dodaj pomidory, aby słoiki były pełne do góry.

Zagotuj wodę, zalej pomidory i jabłka w słoikach wrzącą wodą, przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 20 minut.

Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj sól, cukier, cynamon, ziele angielskie, wprowadź ocet jabłkowy. Wymieszaj i zagotuj solankę.

Zalej pomidory jabłkami wrzącą solanką. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy