Późne lato i wczesna jesień to czas zbierania późnych odmian pomidorów i zbierania ich na zimę. Dziś chcę zaoferować ciekawy przepis na pomidory w puszkach z jabłkami. Okazuje się bardzo smaczny i aromatyczny. Radzę wybrać małe gęste pomidory.
Składniki
- pomidory - 1,2 kg
- jabłka - 2 szt.
- koperek - 2 gałązki
- pietruszka - 2 gałązki
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- ocet jabłkowy - 40 ml
- mielony cynamon - 2 szczypta
- woda - 1 l
- cukier - 2 art.
- sól - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść gałązkę koperku i pietruszki na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików, napełnij słoiki pomidorami do połowy.
Jabłka opłucz, usuń rdzenie, pokrój na kawałki.
Umieść plasterki jabłka w słoikach z pomidorami, w razie potrzeby dodaj pomidory, aby słoiki były pełne do góry.
Zagotuj wodę, zalej pomidory i jabłka w słoikach wrzącą wodą, przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 20 minut.
Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj sól, cukier, cynamon, ziele angielskie, wprowadź ocet jabłkowy. Wymieszaj i zagotuj solankę.
Zalej pomidory jabłkami wrzącą solanką. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.