Fińskie przepisy na ogórki zawsze są trochę wyjątkowe. Przynajmniej dlatego, że częściowo różnią się od zwykłych opcji, a to wprowadza przyjemną różnorodność w zwykłym wyborze półfabrykatów. Dzielę się moim ulubionym przepisem z octem jabłkowym.
Składniki
- ogórki - 1.2 kg
- koperek - 2 parasol
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- woda - 1 L
- sól - 1.5 art.
- ocet jabłkowy - 150 ml
- nasiona gorczycy - 1 CZ. l.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść ogórki, koperek, czosnek i kawałki chili w czystych, suchych słoikach.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź tę wodę i zalej czystą wrzącą wodą przez kolejne 5 minut.
Zagotuj litr wody ze wszystkimi przyprawami i gotuj przez 2 minuty.
Wlej ocet i pozwól marynacie ponownie się zagotować.
Napełnij ogórki i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy