Popularną przyprawę można przygotować nie tylko według tradycyjnej receptury. Na przykład pyszna pikantna adjika pochodzi z cukinii z pomidorami. Ten przepis został doceniony przez wszystkich, którzy już go wypróbowali. Z przyjemnością dzielę się z Tobą moim znaleziskiem.
Składniki
- cukinia - 500 g
- ostra czerwona papryka - 100 g
- papryka - 500 g
- pomidory - 500 g
- czosnek - 100 g
- ocet jabłkowy - 60 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 60 ml
- chmiel-suneli - 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 25 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą i paprykę na pół, obierz nasiona.
Przełóż pomidory, cukinię, ostrą i paprykę przez maszynę do mięsa.
Połącz wszystko w dużym rondlu, dodaj przyprawy, sól i olej.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Włóż Adjikę do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy