
W mojej spiżarni zawsze mam kilka słoików tego pysznego przysmaku. Wiśnie w żelatynie można podawać z naleśnikami, naleśnikami i po prostu posmarować chlebem. Przygotowanie na zimę nie zajmie ci dużo czasu, a wynik z pewnością cię zadowoli.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wiśnie pod bieżącą wodą, usuń pestki. Wlej powstały sok do osobnego pojemnika.
Przenieś wiśnie do głębokiego rondla, przykryj cukrem i odłóż na bok na 6-8 godzin.
W soku wiśniowym rozcieńczyć żelatynę, pozostawić na 15-20 minut.
W łaźni parowej podgrzej masę żelatynową przez kilka minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Umieść patelnię z wiśniami na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut po ugotowaniu.
Wlej żelatynę, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Rozłóż w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy