wiśnia w żelatynie na zimę

25 min
16 porcji
Wiśnie w żelatynie na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

W mojej spiżarni zawsze mam kilka słoików tego pysznego przysmaku. Wiśnie w żelatynie można podawać z naleśnikami, naleśnikami i po prostu posmarować chlebem. Przygotowanie na zimę nie zajmie ci dużo czasu, a wynik z pewnością cię zadowoli.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wiśnie pod bieżącą wodą, usuń pestki. Wlej powstały sok do osobnego pojemnika.

Przenieś wiśnie do głębokiego rondla, przykryj cukrem i odłóż na bok na 6-8 godzin.

W soku wiśniowym rozcieńczyć żelatynę, pozostawić na 15-20 minut.

W łaźni parowej podgrzej masę żelatynową przez kilka minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Umieść patelnię z wiśniami na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut po ugotowaniu.

Wlej żelatynę, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Rozłóż w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy