keczup pomidorowy na zimę

1 godz. 40 min.
8 porcji
Ketchup pomidorowy na zimę
Elenglush, stock.adobe.com
0

Wśród szerokiej gamy sosów i płynnych przypraw keczup zajmuje szczególne miejsce. Często podaje się go z mięsem, rybami i po prostu je z chlebem. W sezonie warzyw gotuj keczup pomidorowy na zimę. Proces jest długi, ale bardzo prosty. Mówię wszystko w porządku!

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • ocet - 80 ml
  • mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 art.
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj pomidory pod bieżącą wodą. Pokrój na pół, szczególnie duże okazy można pokroić na cztery części. Złóż wszystko na patelnię z grubym dnem.

Wlej tyle wody, aby przykryła warzywa 2-3 palcami. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Spójrz na warzywa-powinny zamienić się w papkowatą masę.

Ugotowane pomidory lekko ostudzić, a następnie przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się skórki i nasion. W tym celu wygodnie jest użyć drewnianej łyżki.

Dodaj czosnek, cukier, sól i przyprawy przepuszczone przez prasę. Wymieszaj i posmakuj. Jeśli coś według Twojego gustu nie wystarczy, dodaj więcej. Pamiętaj, że z czasem keczup stanie się bardziej słony.

Umieść patelnię na wolnym ogniu i gotuj przez 40-60 minut. Dokładny czas zależy od pożądanej konsystencji. Podczas gotowania często mieszaj keczup, w przeciwnym razie na pewno się spali.

Dodaj ocet, gotuj wszystko razem jeszcze przez 1 minutę i wyłącz ogrzewanie. Wlać keczup do przygotowanego pojemnika, szczelnie zamknąć pokrywkami, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem. Po dniu przenieś keczup do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy