Wśród szerokiej gamy sosów i płynnych przypraw keczup zajmuje szczególne miejsce. Często podaje się go z mięsem, rybami i po prostu je z chlebem. W sezonie warzyw gotuj keczup pomidorowy na zimę. Proces jest długi, ale bardzo prosty. Mówię wszystko w porządku!
Składniki
- pomidory - 2 kg
- czosnek - 4 ząbki
- ocet - 80 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj pomidory pod bieżącą wodą. Pokrój na pół, szczególnie duże okazy można pokroić na cztery części. Złóż wszystko na patelnię z grubym dnem.
Wlej tyle wody, aby przykryła warzywa 2-3 palcami. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Spójrz na warzywa-powinny zamienić się w papkowatą masę.
Ugotowane pomidory lekko ostudzić, a następnie przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się skórki i nasion. W tym celu wygodnie jest użyć drewnianej łyżki.
Dodaj czosnek, cukier, sól i przyprawy przepuszczone przez prasę. Wymieszaj i posmakuj. Jeśli coś według Twojego gustu nie wystarczy, dodaj więcej. Pamiętaj, że z czasem keczup stanie się bardziej słony.
Umieść patelnię na wolnym ogniu i gotuj przez 40-60 minut. Dokładny czas zależy od pożądanej konsystencji. Podczas gotowania często mieszaj keczup, w przeciwnym razie na pewno się spali.
Dodaj ocet, gotuj wszystko razem jeszcze przez 1 minutę i wyłącz ogrzewanie. Wlać keczup do przygotowanego pojemnika, szczelnie zamknąć pokrywkami, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem. Po dniu przenieś keczup do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.