dżem z nektarynki

30 min
8 porcji
Dżem z nektarynki
Diana Vyshniakova, stock.adobe.com
0

Każda spiżarnia powinna mieć słoik aromatycznego dżemu z nektarynek. Gotowanie nie jest trudne, najważniejsze jest przestrzeganie tych zaleceń i regularne mieszanie. I podawaj go z naleśnikami lub po prostu jedz, to zależy od ciebie.

Składniki

  • Nektaryna - 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój nektaryny, obierz i obierz, posiekaj.

Przykryj cukrem, przykryj i odłóż na bok na 3 godziny.

Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Włóż gorący dżem do przygotowanego pojemnika, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy