solone pomidory na zimę w słoiku

1 godz. 30 min.
1 puszka 3 l
Solone pomidory na zimę w słoiku
Leka, stock.adobe.com
0

Od niepamiętnych czasów nasi przodkowie solili pomidory (i nie tylko!) w dębowych beczkach. W mieszkaniu miejskim ta metoda nie jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ale zawsze istnieje alternatywa. Posolmy pomidory na zimę w ten sposób w trzylitrowym słoiku?

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory i zioła opłucz i lekko osusz, obierz czosnek.

Umieść czosnek i przyprawy na dnie wcześniej wysterylizowanego słoika.

Ubijając trochę, napełnij słoiki pomidorami.

W wodzie rozpuść sól, dobrze wymieszaj. Zalej pomidory w słoiku do góry powstałą solanką.

Luźno przykryj słoik z półfabrykatem pokrywką i pozostaw do fermentacji w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Gdy proces fermentacji wejdzie w fazę aktywną, solanka może wypłynąć ze słoika, dlatego polecam początkowo umieścić słoik w misce lub palecie.

Po zakończeniu fermentacji spuść solankę ze słoika na patelnię, zagotuj i ponownie wlej pomidory do słoika. Słoik szczelnie zamknąć i wysłać do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy