Od niepamiętnych czasów nasi przodkowie solili pomidory (i nie tylko!) w dębowych beczkach. W mieszkaniu miejskim ta metoda nie jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ale zawsze istnieje alternatywa. Posolmy pomidory na zimę w ten sposób w trzylitrowym słoiku?
Składniki
- pomidory - 2,5 kg
- czosnek - 2 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
- koperek - 1 gałązka
- liście wiśni - 4 szt.
- Chrzanów (liście) – 2 szt.
- estragon - 1 gałązka
- mielony czarny pieprz - 1/2 łyżeczka
- woda - 1 l
- sól - 70 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory i zioła opłucz i lekko osusz, obierz czosnek.
Umieść czosnek i przyprawy na dnie wcześniej wysterylizowanego słoika.
Ubijając trochę, napełnij słoiki pomidorami.
W wodzie rozpuść sól, dobrze wymieszaj. Zalej pomidory w słoiku do góry powstałą solanką.
Luźno przykryj słoik z półfabrykatem pokrywką i pozostaw do fermentacji w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Gdy proces fermentacji wejdzie w fazę aktywną, solanka może wypłynąć ze słoika, dlatego polecam początkowo umieścić słoik w misce lub palecie.
Po zakończeniu fermentacji spuść solankę ze słoika na patelnię, zagotuj i ponownie wlej pomidory do słoika. Słoik szczelnie zamknąć i wysłać do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.