lecho z ogórkami na zimę

40 min
3 puszki po 0,5 l
Lecho z ogórkami na zimę
Evgeniya369, stock.adobe.com
0

Spiżarnie nie będą uważane za kompletne, jeśli nie przygotujesz lecho z papryki na zimę. Spieszę się, aby podzielić się ciekawą opcją dla wszystkich ulubionych słodko-kwaśnych przekąsek - przygotujemy lecho z ogórkami. Zwróć uwagę na przepis, okazuje się smaczny i niezwykły.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu ogórki będą bardziej chrupiące.

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, następnie włożyć do zimnej wody i zdjąć skórkę. Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski.

Umieść masę pomidorową (mam około 500 ml) w rondlu do gotowania, wyślij tam posiekany pieprz, sól, cukier i olej roślinny. Wszystko wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 15 minut.

Pokrój ogórki w dowolny sposób: w kostkę, plasterki lub półkola. Kawałki powinny mieć średnią grubość, aby ogórki nie gotowały się podczas gotowania.

Wyślij pokrojone ogórki na patelnię do wrzących warzyw i gotuj wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu pod pokrywką. Nie zapomnij delikatnie wymieszać przedmiotu obrabianego drewnianą łyżką, aby lecho się nie przypaliło.

Dodaj posiekany czosnek, zmielony pieprz i wprowadź ocet. Gotuj obrabiany przedmiot przez 5 minut z otwartą pokrywką i zdejmij z ognia.

Umieść gorące lecho w sterylnych słoikach (na ramionach), zalej wrzącą polewą do górnej części słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone lecho należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy