Spiżarnie nie będą uważane za kompletne, jeśli nie przygotujesz lecho z papryki na zimę. Spieszę się, aby podzielić się ciekawą opcją dla wszystkich ulubionych słodko-kwaśnych przekąsek - przygotujemy lecho z ogórkami. Zwróć uwagę na przepis, okazuje się smaczny i niezwykły.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- pomidory - 500 g
- papryka - 250 g
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny (rafinowany) – 50 ml
- ocet (9%) – 50 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- mielona czerwona papryka - szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu ogórki będą bardziej chrupiące.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, następnie włożyć do zimnej wody i zdjąć skórkę. Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski.
Umieść masę pomidorową (mam około 500 ml) w rondlu do gotowania, wyślij tam posiekany pieprz, sól, cukier i olej roślinny. Wszystko wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 15 minut.
Pokrój ogórki w dowolny sposób: w kostkę, plasterki lub półkola. Kawałki powinny mieć średnią grubość, aby ogórki nie gotowały się podczas gotowania.
Wyślij pokrojone ogórki na patelnię do wrzących warzyw i gotuj wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu pod pokrywką. Nie zapomnij delikatnie wymieszać przedmiotu obrabianego drewnianą łyżką, aby lecho się nie przypaliło.
Dodaj posiekany czosnek, zmielony pieprz i wprowadź ocet. Gotuj obrabiany przedmiot przez 5 minut z otwartą pokrywką i zdejmij z ognia.
Umieść gorące lecho w sterylnych słoikach (na ramionach), zalej wrzącą polewą do górnej części słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone lecho należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.