kompot jabłkowy w plasterkach na zimę
Domowy kompot ze świeżych jabłek to dobra alternatywa dla napojów gazowanych i soków sklepowych. Aromatyczny, umiarkowanie słodki napój spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Na świąteczny stół czy na co dzień? Tak, jak dusza zapragnie! Jest pyszny i zdrowy!
Składniki
- jabłka - 900 g
- cukier - 400 g
- woda - 6 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój w kliny.
Rozłóż jabłka równo i włóż do 2 wstępnie wysterylizowanych trzylitrowych słoików.
Dodaj cukier do słoików z jabłkami.
Zagotuj wodę i wlej wrzątek do jabłek w słoikach do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na 1-1,5 godziny.
Następnie wlej płyn ze słoików do rondla, ponownie zagotuj i wlej jabłka do słoików.
Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.