Kompot jabłkowy w puszkach dobrze gasi pragnienie, jest przechowywany przez długi czas, Nadaje się do codziennego użytku i na świąteczny stół. Szybko, smacznie, aromatycznie i zdecydowanie zdrowiej niż napoje sklepowe. Z tych produktów otrzymasz 1 litrowy słoik.
Składniki
- jabłka - 250 g
- cukier - 70 g
- woda - 850 ml
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, usuń rdzeń, pokrój w średnie plastry. Umieść plastry w przygotowanym sterylnym słoiku.
Zagotuj wodę, wlej wrzącą wodę do słoika z jabłkami, przykryj i pozostaw na 15-20 minut do zaparzenia.
Następnie spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj cukier i kwas cytrynowy, zagotuj syrop i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
Wlej wrzący syrop z powrotem do słoika z jabłkami. Zwiń słoik, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowy kompot jabłkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.