adjika z bakłażana na zimę

1 godz. 25 min.
10 porcji
Adżika z bakłażana na zimę
Anna81, stock.adobe.com
0

Po raz pierwszy ostry sos został wymyślony przez pasterzy abchaskich. Od tego czasu pojawiło się wiele interesujących odmian tego dania. Naprawdę lubię robić adżikę z bakłażana. Z przyjemnością dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż pomidory i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa.

Bakłażan, obrana cebula i papryka drobno posiekane. Zetrzyj marchewki.

Połącz wszystko w głębokim rondlu, dodaj cukier, sól, olej i przyprawy.

Gotuj Adjikę na małym ogniu przez 1 godzinę.

Dodaj ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.

Włóż do czystych, suchych słoików, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy