Po raz pierwszy ostry sos został wymyślony przez pasterzy abchaskich. Od tego czasu pojawiło się wiele interesujących odmian tego dania. Naprawdę lubię robić adżikę z bakłażana. Z przyjemnością dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- pomidory - 1,5 kg
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 5 ząbki
- ocet - 60 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 100 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa.
Bakłażan, obrana cebula i papryka drobno posiekane. Zetrzyj marchewki.
Połącz wszystko w głębokim rondlu, dodaj cukier, sól, olej i przyprawy.
Gotuj Adjikę na małym ogniu przez 1 godzinę.
Dodaj ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
Włóż do czystych, suchych słoików, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy