Nie jest tajemnicą, że cebula ma pozytywny wpływ na mięso: zmiękcza, dodaje soczystości i skraca czas gotowania. Ugotuj kotlety w cieście cebulowo-majonezowym! Przepis jest przyjemnie prosty, ponieważ nie musisz nawet osobno zanurzać kawałków w różnych półfabrykatach.
Składniki
- Indyk (filet) – 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- majonez - 3 art.
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 60 ml
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.
Kotlety posyp solą i mielonym czarnym pieprzem.
Obierz cebulę i posiekaj w blenderze, aż stanie się papkowata.
Jajko widelcem wymieszaj z solą, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Wymieszaj majonez, cebulę i jajka z przyprawami. Wlać powstałą mieszaninę do kotletów i dobrze wymieszać ręką.
Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj. Dzięki temu masa stanie się grubsza.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż kotlety w cieście i smaż przez 4-5 minut z każdej strony.