dania główne 27.01.2022

kotlety z indyka w cieście cebulowo-majonezowym

40 min
4 porcje
Kotlety z indyka w cieście cebulowo
onlynuta, stock.adobe.com
0

Nie jest tajemnicą, że cebula ma pozytywny wpływ na mięso: zmiękcza, dodaje soczystości i skraca czas gotowania. Ugotuj kotlety w cieście cebulowo-majonezowym! Przepis jest przyjemnie prosty, ponieważ nie musisz nawet osobno zanurzać kawałków w różnych półfabrykatach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.

Kotlety posyp solą i mielonym czarnym pieprzem.

Obierz cebulę i posiekaj w blenderze, aż stanie się papkowata.

Jajko widelcem wymieszaj z solą, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Wymieszaj majonez, cebulę i jajka z przyprawami. Wlać powstałą mieszaninę do kotletów i dobrze wymieszać ręką.

Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj. Dzięki temu masa stanie się grubsza.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż kotlety w cieście i smaż przez 4-5 minut z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy