Gotowanie takiego pilawu zajmie dużo czasu. Na usprawiedliwienie mogę cię zapewnić: ostateczny wynik zwróci wszystko, a Multicooker wykona większość pracy. Apetyczny pilaw o czarującym aromacie można bezpiecznie umieścić na środku świątecznego stołu! To prawdziwe arcydzieło!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kaczkę na małe kawałki.
Zetrzyj marchewki. Pigwę i cebulę obrać, pokroić.
Śliwki zalać wrzącą wodą, osuszyć i posiekać.
Włącz tryb "smażenie" i usmaż kawałki kaczki na oleju. Powinny być dobrze zrumienione.
Dodaj cebulę, marchewkę i smaż przez kolejne 5-7 minut.
Dodaj przyprawy, pigwę i suszone śliwki, gotuj przez 3-5 minut.
Dodaj umyty ryż, sól, całe główki czosnku i gorącą wodę.
Zamknij pokrywę i aktywuj program "gaszenie"na 1 godzinę.
Po sygnale dźwiękowym Tomić pilaw w trybie "podgrzewania" przez kolejne pół godziny.