dania główne 25.02.2022

pilaw z kaczką, pigwą i suszonymi śliwkami

2 godz. 5 min.
8 porcji
Pilaw z kaczką, pigwą i suszonymi śliwkami
kostrez, stock.adobe.com
0

Gotowanie takiego pilawu zajmie dużo czasu. Na usprawiedliwienie mogę cię zapewnić: ostateczny wynik zwróci wszystko, a Multicooker wykona większość pracy. Apetyczny pilaw o czarującym aromacie można bezpiecznie umieścić na środku świątecznego stołu! To prawdziwe arcydzieło!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kaczkę na małe kawałki.

Zetrzyj marchewki. Pigwę i cebulę obrać, pokroić.

Śliwki zalać wrzącą wodą, osuszyć i posiekać.

Włącz tryb "smażenie" i usmaż kawałki kaczki na oleju. Powinny być dobrze zrumienione.

Dodaj cebulę, marchewkę i smaż przez kolejne 5-7 minut.

Dodaj przyprawy, pigwę i suszone śliwki, gotuj przez 3-5 minut.

Dodaj umyty ryż, sól, całe główki czosnku i gorącą wodę.

Zamknij pokrywę i aktywuj program "gaszenie"na 1 godzinę.

Po sygnale dźwiękowym Tomić pilaw w trybie "podgrzewania" przez kolejne pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy