Uwielbiam grzyby i często gotuję z nimi różne potrawy. Dzielę się z wami przepisem na włoskie risotto z borowikami. Jego bogaty smak, kremowa konsystencja i delikatny kremowy sos to coś niesamowitego! Na pewno będziesz chciał go gotować w kółko.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- rosół z kurczaka - 600 ml
- borowiki - 50 g
- śmietana (20%) – 150 ml
- ser - 70 g
- Olej roślinny - 20 ml
- masło - 20 g
- sól - do smaku
- parmezan - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. W małych porcjach, aby ryż nie zamienił się w owsiankę, dodaj ciepły bulion.
Przygotuj sos: smaż grzyby na oleju roślinnym, dodaj masło, starty ser, dodaj śmietanę. Wymieszaj i sól do smaku. Gotuj sos, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
Połącz ryż z sosem grzybowym, gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Gotowe risotto z grzybami posyp startym parmezanem i udekoruj gałązką bazylii.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy