Wraz z pojawieniem się powolnej kuchenki to danie w naszej rodzinie wspięło się na wyższy piedestał. Zaczął przegrywać ulubione przez wszystkich kiełbaski i steki. I nie jest to zaskakujące: klopsiki są jeszcze bardziej soczyste i smaczne. Dzielę się z Tobą prostym przepisem.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ryż - 1 szklanka
- Manka - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- sos pomidorowy - 100 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Aktywuj tryb "smażenia", rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Weź połowę cebuli, dodaj sos pomidorowy, gorącą wodę, sól i mielony pieprz do reszty. Gotuj przez 10 minut w programie "marudzenie".
Ryż opłucz, zalej gorącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Połącz mięso mielone, ryż, wyselekcjonowaną cebulę, czosnek, kaszę mannę, jajka, sól i mielony pieprz. Przykryj miskę pokrywką i odstaw na 15 minut.
Przenieś sos z miski wolnowaru do osobnego pojemnika.
Włącz tryb "smażenia", wlej pozostały olej i smaż klopsiki na złoty kolor. Będą musiały być układane w multicookerze partiami.
Złóż wszystkie klopsiki do miski wolnowaru, wlej przygotowany sos i dodaj liść laurowy. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 30 minut w programie "duszenie".