dania główne 17.02.2022

klopsiki w powolnej kuchence

1 godz. 0 min.
5 porcji
Klopsiki w multicookerze
5ph, stock.adobe.com
0

Wraz z pojawieniem się powolnej kuchenki to danie w naszej rodzinie wspięło się na wyższy piedestał. Zaczął przegrywać ulubione przez wszystkich kiełbaski i steki. I nie jest to zaskakujące: klopsiki są jeszcze bardziej soczyste i smaczne. Dzielę się z Tobą prostym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Aktywuj tryb "smażenia", rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoty kolor.

Weź połowę cebuli, dodaj sos pomidorowy, gorącą wodę, sól i mielony pieprz do reszty. Gotuj przez 10 minut w programie "marudzenie".

Ryż opłucz, zalej gorącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Połącz mięso mielone, ryż, wyselekcjonowaną cebulę, czosnek, kaszę mannę, jajka, sól i mielony pieprz. Przykryj miskę pokrywką i odstaw na 15 minut.

Przenieś sos z miski wolnowaru do osobnego pojemnika.

Włącz tryb "smażenia", wlej pozostały olej i smaż klopsiki na złoty kolor. Będą musiały być układane w multicookerze partiami.

Złóż wszystkie klopsiki do miski wolnowaru, wlej przygotowany sos i dodaj liść laurowy. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 30 minut w programie "duszenie".

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy