Nie daj się ponieść półproduktom! Samodzielne przygotowanie pysznego jedzenia nie jest już takie trudne. Na przykład możesz upiec soczyste kotlety w piekarniku. Skorzystaj z tego przepisu, a na pewno otrzymasz apetyczne domowe danie.
Składniki
- Indyk (filet) – 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- czosnek - 1 ząbek
- mąka - 2 art.
- bułka tarta - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- Zira (mielona) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka na talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.
Uderz każdą płytkę młotkiem po obu stronach.
Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Jajka lekko ubij solą i przyprawami.
Dodaj mąkę, czosnek przepuszczony przez prasę i mieszaj, aż będzie gładka.
Zanurz kotlety w cieście, a następnie wrzuć bułkę tartą.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety przez 1,5 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.