Uwielbiam zapiekanki o wiele bardziej duszone lub smażone. Po pierwsze, minimum tłuszczu i na pewno nic się nie pali. Po drugie, minimalny wysiłek i czas – wystarczy załadować naczynie do piekarnika, a tam jest już jakoś sama. Dzielę się świetnym przepisem na zapiekankę z dyni i kurczaka pod serem!
Składniki
- Dynia - 600 g
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- gałka muszkatołowa - 2 szczypta
- mielony czarny pieprz (młoty) – 1 szczypta
- sól - 0.5 łyżeczka
- masło - 70 g
- ser - 60 g
- mleko - 200 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 0.5 łyżeczka
- sól - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię i pokrój na małe kawałki, a cebulę na pół pierścienia.
Pokrój kurczaka w cienkie paski lub kostkę.
Posmaruj formę masłem, połóż połowę dyni, posyp przyprawami i ułóż cebulę na wierzchu.
Następnie ułóż warstwę kurczaka, ponownie dynię i przyprawy. Czasami całkowicie mieszam składniki, zamiast układać je warstwami.
Ubij widelcem nadzienie z mleka, jajek, cukru i soli i polej zapiekankę.
Przykryj folią i włóż do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdejmij folię, posyp zapiekankę startym serem i gotuj przez kolejne 5-7 minut.