dania główne
01.02.2022
skrzydełka z kurczaka z keczupem i sosem granatowym w piekarniku
45 min
4 porcje
Świetne danie na wakacje, przyjazne spotkania lub zwykłą rodzinną kolację. W sosie skrzydełka są szczególnie soczyste i smaczne. Ponieważ sos z granatów ma wyraźną kwaskowatość, pamiętaj o dodaniu odrobiny cukru.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 600 g
- czosnek - 2 ząbki
- SOS (granat) – 3 art.
- sos pomidorowy - 4 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Dodaj sól, mielony pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
W osobnym pojemniku połącz cukier, skórkę, sosy pomidorowe i granatowe.
Wlej powstałą marynatę do miski ze skrzydłami.
Dobrze wymieszaj rękami i pozostaw pod folią spożywczą na 1 godzinę.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj masłem i ułóż skrzydła.
Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy