Oczywiście nie jest to klasyczny sos curry, ale jest to jego równie smaczna, ale bardziej praktyczna adaptacja. Takie klopsiki są szczególnie dobre z dodatkiem kruchego gotowanego ryżu. Śmiało zaskakuj gości i bliskich!
Składniki
dla klopsików:
- mielony kurczak - 800 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- parmezan (tarty) – 40 g
- oregano - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 0.5 łyżeczka
do sosu curry:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki, uformuj małe kulki i usmaż.
Drobno posiekaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek, chili, paprykę i imbir i smaż przez kolejną minutę.
Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na średnim ogniu.
Dodaj jogurt, sos pomidorowy i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
Włóż klopsiki do sosu, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy