Dzisiaj chcę podzielić się jednym z najprostszych przepisów na przygotowanie lecho z papryki na zimę. Przekąska jest przygotowywana szybko i przechowywana przez długi czas. Lecho jest słodko-kwaśne i aromatyczne. Przepis wskazuje masę netto papryki-bez nasion i łodyg.
Składniki
- papryka - 2,5 kg
- sok pomidorowy - 1,5 L
- Olej roślinny - 75 ml
- ocet (9%) – 60 ml
- sól - 1,5 art.
- cukier - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj sok pomidorowy, dodaj sól, cukier i olej roślinny.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.
Umieść kawałki papryki we wrzącym soku pomidorowym, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 35-40 minut. Ważne jest, aby nie rozgotować papryki: kawałki powinny stać się miękkie i nadal zachować swój kształt.
Kilka minut przed gotowaniem w lecho wprowadź ocet.
Umieść gorący przedmiot w wysterylizowanych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone lecho przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.