papryka lecho z sokiem pomidorowym na zimę

1 godz. 0 min.
10 porcji
Lecho z papryki z sokiem pomidorowym na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę podzielić się jednym z najprostszych przepisów na przygotowanie lecho z papryki na zimę. Przekąska jest przygotowywana szybko i przechowywana przez długi czas. Lecho jest słodko-kwaśne i aromatyczne. Przepis wskazuje masę netto papryki-bez nasion i łodyg.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj sok pomidorowy, dodaj sól, cukier i olej roślinny.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry.

Umieść kawałki papryki we wrzącym soku pomidorowym, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 35-40 minut. Ważne jest, aby nie rozgotować papryki: kawałki powinny stać się miękkie i nadal zachować swój kształt.

Kilka minut przed gotowaniem w lecho wprowadź ocet.

Umieść gorący przedmiot w wysterylizowanych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone lecho przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy