żółta śliwka Adjika na zimę

30 min
4 porcje
Adżika z żółtej śliwki na zimę
Karina Klaczuk, stock.adobe.com
0

Popularność pikantnych przypraw nie słabnie. Jest przygotowywany na całym świecie, nieustannie próbując nowych przepisów i metod gotowania. Niezwykła Adjika jest uzyskiwana z żółtej śliwki. Umiarkowanie palący, kwaśny i o owocowym aromacie idealnie uzupełni dania mięsne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwki na pół, usuń pestki.

Pokrój ostrą paprykę wzdłuż i obierz nasiona.

Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.

Zmiel śliwki, ostrą paprykę i czosnek w blenderze.

Dodaj zirę, sól i gotuj przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.

Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Rozłóż gorącą Adjikę w słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy