Popularność pikantnych przypraw nie słabnie. Jest przygotowywany na całym świecie, nieustannie próbując nowych przepisów i metod gotowania. Niezwykła Adjika jest uzyskiwana z żółtej śliwki. Umiarkowanie palący, kwaśny i o owocowym aromacie idealnie uzupełni dania mięsne.
Składniki
- śliwki (żółty) – 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 100 g
- ocet jabłkowy - 2 art.
- Zira - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwki na pół, usuń pestki.
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż i obierz nasiona.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel śliwki, ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Dodaj zirę, sól i gotuj przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Rozłóż gorącą Adjikę w słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy