kompot z moreli w puszkach

45 min
4 porcje
Kompot z moreli w puszkach
Patryk Kosiński, stock.adobe.com
0

Pomimo faktu, że konserwacja kompotów jest z natury niezwykle prosta, większość gospodyń domowych ma swoje sekrety i subtelności. Dzisiaj powiem Ci, jak przygotowuję ulubiony kompot morelowy mojej rodziny na zimę. Sprawdzone w czasie!

Składniki

  • morele - 1.5 kg
  • woda - 1.5 L
  • cukier - 1 szklanka
  • wanilina - 2 szczypta
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz morele i włóż do sterylnego słoika.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Odcedź, zagotuj ponownie, wlej ponownie na 10 minut i ponownie spuść.

Zagotuj wodę po raz trzeci, ale już z cukrem.

Dodaj wanilinę i kwas cytrynowy do syropu, wlej morele i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy