bakłażany jak grzyby na zimę bez sterylizacji

1 godz. 30 min.
3 puszki
Bakłażany jak grzyby na zimę bez sterylizacji
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Bakłażany w puszkach według tego przepisu smakują bardzo podobnie do marynowanych grzybów. Przekąska jest przygotowywana szybko i z niedrogich produktów. W ciągu tygodnia gotowe bakłażany można podawać do stołu. Radzę przygotować się na zimę dla odmiany.

Składniki

  • bakłażany - 1,5 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • pietruszka - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • liść laurowy - 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 1 łyżeczka
  • ziele angielskie (groszek) – 1 łyżeczka
  • woda - 2 l (+1,5 l)
  • ocet (9%) – 60 ml
  • sól - 1,5 art. l. (+1 Art. l.)

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój w dużą kostkę.

Wlej 2 litry wody do garnka do gotowania i dodaj 1 łyżkę soli. Umieść kawałki bakłażana w wodzie, zagotuj na dużym ogniu i gotuj przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, osusz, ostudź bakłażana.

Opłucz warzywa i posiekaj, posiekaj czosnek.

Wyślij czosnek i zioła do rondla ze schłodzonym bakłażanem, dobrze wymieszaj.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki bakłażanem.

Do solanki w rondlu połącz 1,5 litra wody i 1,5 łyżki. sól, dodaj oba rodzaje pieprzu i liść laurowy. Wszystko wymieszaj, zagotuj, na koniec wlej ocet i usuń solankę z ognia.

Wlej bakłażana do słoików do góry wrzącą solanką. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy