bakłażany jak grzyby na zimę bez sterylizacji
Bakłażany w puszkach według tego przepisu smakują bardzo podobnie do marynowanych grzybów. Przekąska jest przygotowywana szybko i z niedrogich produktów. W ciągu tygodnia gotowe bakłażany można podawać do stołu. Radzę przygotować się na zimę dla odmiany.
Składniki
- bakłażany - 1,5 kg
- czosnek - 1 Głowa
- pietruszka - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- liść laurowy - 3 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 1 łyżeczka
- ziele angielskie (groszek) – 1 łyżeczka
- woda - 2 l (+1,5 l)
- ocet (9%) – 60 ml
- sól - 1,5 art. l. (+1 Art. l.)
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój w dużą kostkę.
Wlej 2 litry wody do garnka do gotowania i dodaj 1 łyżkę soli. Umieść kawałki bakłażana w wodzie, zagotuj na dużym ogniu i gotuj przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, osusz, ostudź bakłażana.
Opłucz warzywa i posiekaj, posiekaj czosnek.
Wyślij czosnek i zioła do rondla ze schłodzonym bakłażanem, dobrze wymieszaj.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki bakłażanem.
Do solanki w rondlu połącz 1,5 litra wody i 1,5 łyżki. sól, dodaj oba rodzaje pieprzu i liść laurowy. Wszystko wymieszaj, zagotuj, na koniec wlej ocet i usuń solankę z ognia.
Wlej bakłażana do słoików do góry wrzącą solanką. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.