Japoński dżem z pigwy

45 min
4 porcje
Japoński dżem z pigwy
Roman Ivaschenko, stock.adobe.com
0

Jednym z moich ulubionych półfabrykatów jest japoński dżem z pigwy. Chodzi o jego niezwykły gust. Z jednej strony przypomina jabłko, ale z drugiej strony są zupełnie inne nuty, a nawet tekstura jest nieco inna. Mówię Ci, jak prawidłowo ugotować niezwykły składnik.

Składniki

  • pigwa (japoński) – 1 kg
  • woda - 120 ml
  • cukier - 800 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i losowo posiekaj pigwę.

Dodaj wodę i cukier. Doprowadzić do wrzenia.

Gotuj dżem przez pół godziny na małym ogniu, mieszając. Możesz dodać przyprawy.

Zwiń dżem w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy