Co roku zaopatruję się w pikle i próbowałem już wielu ciekawych przepisów. Szczególnie lubię marynowane pomidory z czerwoną porzeczką. Warzywa w połączeniu z cierpkimi jagodami są bardzo smaczne i aromatyczne.
Składniki
- pomidory - 2,5 kg
- czerwona porzeczka - 200 g
- koperek (parasole) – 2 kawałki
- pietruszka - 10 g
- liście porzeczki - 3 kawałki
- liście wiśni - 3 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- ocet jabłkowy - 80 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 G
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ułóż przyprawy, pietruszkę, koperek, liście porzeczki i wiśnie w słoikach.
Dodaj pomidory i czerwone porzeczki, dobrze potrząsając.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i zagotuj.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj ocet i wlej do słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy