Oto kolejny mój ulubiony przepis na pikantną adjika, tym razem ze śliwkami i pomidorami! Słodkie owoce, kwaskowatość pomidorów, ulubione przyprawy-po prostu idealna równowaga smaków. I tak wieloaspektowy. Używam tej Adjiki jako sosu do dań mięsnych i kanapek.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- śliwki - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 1 Głowa
- ocet - 100 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- cukier - 50 g
- sól - 20 g
- chmiel-suneli - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki, obierz pomidory i przepuść wszystko przez maszynkę do mięsa z dwoma rodzajami pieprzu.
Doprowadzić masę do wrzenia, dodać masło, sól i cukier i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny na małym ogniu.
Dodaj ocet, przyprawy i posiekany czosnek.
Dusić przez kolejne 10 minut i zwinąć Adjikę w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy