Hostessy znają przepis na idealną uniwersalną marynatę do swoich ulubionych półfabrykatów. A co, jeśli trochę odejdziesz od tradycyjnej receptury i konserwujesz zielony groszek w pikantnej marynacie z przyprawami? Eksperymentujmy, to wcale nie jest trudne!
Składniki
- zielony groszek (świeży) – 1 kg
- marchew - 3 szt.
- czosnek - 1 Głowa
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 6 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
- Goździk - 6 szt.
- kardamon - 6 szt.
- cynamon (różdżka) – 0,5 szt.
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 50 ml
- cukier - 75 G
- sól - 25 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od przygotowania nadzienia-wciąż tej samej tradycyjnej marynaty. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, gotuj, mieszając, przez kilka minut, aż całkowicie się rozpuszczą.
Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy oba rodzaje pieprzu, kardamonu, cynamonu, pąków goździków i liści laurowych.
Teraz przyszła kolej na główny składnik, a mianowicie zielony groszek. Należy go wcześniej blanszować. Umieść przygotowany groszek w słoikach na suchych przyprawach, dodaj czosnek i posiekaną marchewkę. Wlej 1-2 łyżki. łyżki octu do każdego słoika, a następnie zalej naszą wrzącą solanką i przykryj czystymi pokrywkami.
Sterylizuj słoiki z półfabrykatem w łaźni wodnej przez 20 do 40 minut, a następnie zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Groszek konserwowany w ten niezwykły sposób przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Użyj przedmiotu obrabianego jako niezależnego dania lub jako gotowego składnika do ulubionych sałatek i pierwszych dań.