Pomarańczowa babeczka jest tak pyszna i aromatyczna, że w pełni rekompensuje jej prostotę. Lepiej upiec go w specjalnym okrągłym kształcie z otworem, ale zrobi to każdy inny. Radzę tylko lekko nasmarować olejem i posypać mąką.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 180 g
- cukier waniliowy - 2 łyżeczka
- masło - 100 g
- Olej roślinny - 100 g
- pomarańcza - 1 rzecz
- twaróg - 200 g
- mleko - 100 ml
- mąka - 250 g
- proszek do pieczenia ciasta - 2 CZ. l.
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń skórkę z pomarańczy, wyjmij miąższ, usuń pestki i zmiel wszystko w blenderze.
Zetrzyj twaróg i ubij go mlekiem.
Ubij jajka ze zwykłym i waniliowym cukrem i solą na pianę. Dodaj oba rodzaje masła i twarogu,a następnie ubij.
Dodaj pomarańczę i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć do formy.
Piecz babeczkę w piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy