Zdarza się, że nie ma czasu i energii na majstrowanie przy piekarniku. Albo po prostu znalazłeś się w mieszkaniu, w którym go nie ma. Czy to powód do rezygnacji z ulubionych potraw? Oczywiście, że nie! Dlatego dzisiaj powiem Ci, jak gotować chaczapuri z suluguni i ziołami na patelni!
Składniki
do testu:
- mleko - 300 ml
- masło - 100 g
- mąka - 700 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- suche drożdże - 10 g
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
dLAN nadzienia:
- pietruszka - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- kolendra - 1 pęczek
- szczypiorek - 1 pęczek
- Suluguni - 500 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj suluguni i wymieszaj ze wszystkimi posiekanymi ziołami.
Dodaj drożdże, cukier i sól do ciepłego mleka i wymieszaj.
Dodaj jajka i stopione masło i ponownie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę, zagniataj ciasto i utrzymuj ciepło przez 40 minut.
Podziel ciasto, rozwałkuj, zawiń nadzienie serowe w każdą tortillę i ponownie rozwałkuj.
Grilluj chaczapuri na patelni pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut na stronę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy