Pyszne letnie danie, które jest przygotowywane z minimalną ilością mąki. Dla smaku dodaję trochę świeżej bazylii. Możesz użyć dowolnych ziół lub przypraw. Lepiej smażyć na średnim ogniu, uważając, aby nie wysuszyć naleśników.
Składniki
- cukinia - 400 g
- mąka - 5 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- bazylia - kilka gałązek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj cukinię.
Dodaj sól, wymieszaj i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Przenieś masę do gazy i wyciśnij sok.
Połącz startą cukinię, jajka, mielony pieprz i mąkę.
Dodaj drobno posiekaną bazylię i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni, wyłóż łyżką małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy