Chcesz nauczyć się gotować zwiewną Charlotte z aromatycznymi jabłkami? Zacznij od tego prostego przepisu. Ważne jest, aby uważnie monitorować proporcje i temperaturę w piekarniku. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
Składniki
- jabłka - 350 g
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 1 szkło
- sól - 0,25 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Ubij jajka z cukrem, solą i wanilią na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę w małych porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto powinno być jednorodne i gęste.
Przykryj przygotowaną formę pergaminem i posmaruj masłem.
Ułóż pokrojone jabłka, wlej ciasto i spłaszcz.
Piecz Charlotte przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy