pieczenie 22.01.2022

Klasyczna Charlotte z jabłkami

1 godz. 0 min.
10 porcji
Klasyczna Charlotte z jabłkami
Charlotte apple cake, stock.adobe.com
0

Chcesz nauczyć się gotować zwiewną Charlotte z aromatycznymi jabłkami? Zacznij od tego prostego przepisu. Ważne jest, aby uważnie monitorować proporcje i temperaturę w piekarniku. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, osusz i pokrój w cienkie plasterki.

Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Ubij jajka z cukrem, solą i wanilią na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę w małych porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto powinno być jednorodne i gęste.

Przykryj przygotowaną formę pergaminem i posmaruj masłem.

Ułóż pokrojone jabłka, wlej ciasto i spłaszcz.

Piecz Charlotte przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy